Vilket te ska du använda till att göra Kombucha? Svaret är ett tent svart te av bästa kvalitet.
Det råkar även vara så att vi på Téamo har ett perfekt te för det här ändamålet, nämligen vårt te Kraftfullt högland
Det går inte jättebra att göra Kombucha på något annat än svart te. Svart te är oxiderat och helst ska teet också vara rent (det vill säga inte smaksatt). Kombucha som är bryggt på svart te ger en hälsosam och balanserad Kombucha till skillnad från exempelvis Kombucha gjort på grönt eller rött te.
Kombucha gjort på svart te har nämligen ofta ytkultur, helst med bubblor både under och ovanpå. Kombuchan bör även ha flytande materia i vätskan. Det är klumpar av konglomerade bakterier och jästsvampar som bildar så kallade strängar, korn och märken. Utöver detta har den hälsosamma Kombuchan gjord på svart te också ett lager på botten av inaktiva jästceller. Alla dessa är tecken på en frisk, hälsosam och nyttig Kombucha som har fått stå och brygga till sig under minst ett antal veckors tid och som är gjord på ett bra svart te.
Lycka till med bryggandet!