Publicerad den

Vilket te ska du använda till Kombucha?

Vilket te ska du använda till att göra Kombucha? Svaret är ett tent svart te av bästa kvalitet.

Det råkar även vara så att vi på Téamo har ett perfekt te för det här ändamålet, nämligen vårt te Kraftfullt högland

Det går inte jättebra att göra Kombucha på något annat än svart te. Svart te är oxiderat och helst ska teet också vara rent (det vill säga inte smaksatt). Kombucha som är bryggt på svart te ger en hälsosam och balanserad Kombucha till skillnad från exempelvis Kombucha gjort på grönt eller rött te.

Kombucha gjort på svart te har nämligen ofta ytkultur, helst med bubblor både under och ovanpå. Kombuchan bör även ha flytande materia i vätskan. Det är klumpar av konglomerade bakterier och jästsvampar som bildar så kallade strängar, korn och märken. Utöver detta har den hälsosamma Kombuchan gjord på svart te också ett lager på botten av inaktiva jästceller. Alla dessa är tecken på en frisk, hälsosam och nyttig Kombucha som har fått stå och brygga till sig under minst ett antal veckors tid och som är gjord på ett bra svart te.

Lycka till med bryggandet!

Publicerad den

Brygga te

För olika teer finns det generellt olika tillredningsinstruktioner. Det finns dock inget rätt eller fel och det är upp till var och en att testa sig fram för att upptäcka vad man gillar bäst. För enkelhetens skull har dock vi på Téamo skrivit ut våra tillredningsinstruktioner i form av rekommenderad mängd, dragningstid och vattentemperatur för varje te. Dessa framgår på våra teers etiketter. Tillredningsinstruktionerna beror framförallt på vilken tesort det är, men också hur pass fermenterat teet är, hur stora bladen är och så vidare. Våra generella tillredningsinstruktionerna följer nedan.

Svart te

 • Mängd: 1 tsk per 2 dl vatten
 • Dragningstid: 3-4 minuter
 • Vattentemperatur: 100°C

Grönt te

 • Mängd: 1 tsk per 2 dl vatten
 • Dragningstid: 2-3 minuter
 • Vattentemperatur: 80°C

Rött te (Rooibos)

 • Mängd: 1 tsk per 2 dl vatten
 • Dragningstid: 5-8 minuter
 • Vattentemperatur: 100°C

Örtte

 • Mängd: 2 tsk per 2 dl vatten
 • Dragningstid: 7-10 minuter
 • Vattentemperatur: 100°C

Vitt te

 • Mängd: 1 tsk per 2 dl vatten
 • Dragningstid: 2-3 minuter
 • Vattentemperatur: 80°C

Dessa generella instruktioner för hur man tillreder en kopp te är dock ett utgångsläge. Eftersom varje te har olika smak uppmuntrar vi på Téamo våra kunder att laborera med temängd och dragningstid för att få teet kraftigare eller svagare, exempelvis.

Publicerad den

Hibiskus te

Hibiskuste är ett örtte gjort på den karmosinröda blomman från busken Rosellhibiskus som växer i de tropiska delarna av Afrika. Teet är en populär dryck i många delar av världen, både i varm och kall form. Smaken är syrlig och anses vara lik den av tranbär. Drycken har påvisats ha en blodtryckssänkande effekt och i stort sett vara fri från andra biverkningar vid normal konsumtion, men kan vara hepatotoxisk (leverskadlig) i stora doser.

Publicerad den

Lapacho te

Lapacho (eller Taheebo) är ett örtte som används som medicin av ursprungsbefolkningen i syd- och centralamerika och där det anses bota infektion, feber och magont. Teet är gjort på innerbarken av det rödfärgade trädet Pau D’Arco som växer högt upp i Anderna i den sydamerikanska regnskogen. Dess purpurfärgade bark var en av de mest använda medicinerna av Inkafolket och andra ursprungsbefolkningar i Sydamerika.

På senare tid har Lapacho blivit populärt för dess medicinska egenskaper även i västvärlden och sägs bota många sjukdomar – till och med cancer. Detta har dock inte bekräftats av vetenskapliga studier. De har istället påvisat skadliga biverkningar. Bland dessa skadliga biverkningar nämns Lapachote har abortframkallande egenskaper och att det är skadligt för människors reproduktiva funktioner.

Vi på Téamo har valt att inte sälja Lapachote på grund av dess omtvistade hälsoeffekter.

Publicerad den

Tesorter

Téamo lista på tesorter

Här listar vi olika tesorter. Te kan nämligen delas in i olika sorter baserat på innehåll och tillverkningsprocess. Nedan följer en lista över de olika sorter som te vanligtvis delas in i.

Olika tesorter:

 • Grönt te är eldat eller steam:at i höga temperaturer kort efter att löven är plockade.
 • Svart te är fullt oxiderat för att få fram de allra djupaste smakerna. De kan ha smak av choklad, karamell och blommor.
 • Vitt te är det minst processade teet eftersom det enbart är torkat. Det är det lättaste, mest delikata tesorten med högst nivå av antioxidanter dessutom.
 • Pu’er te är fermenterat te traditionellt tillverkat och smakar jordigt och umami.
 • Oolong placeras mitt emellan grönt och svart te eftersom det är delvis oxiderat. De ljusare Oolong-teerna är gröna och fruktiga, medan de mörkare är rostade och lite nötigare. Oolong-teer passar till efterrätt som till varmrätt och är det mest mångsidiga teet i kombination med mat.
 • Örtte är egentligen inte te, utan torkade örter. Vanliga örtteer är gjorda på exempelvis kamomill, lavendel, hibiskus, verbena, mint eller andra örter.
 • Rooibos (rött te) Till rött te brukar vanligtvis te gjort på busken Rooibos eller dess kusin Honeybush räknas.

De sju första teerna i listan innehåller blad från tebusken och innehåller därmed koffein. Örtteer och röda teer innehåller inte koffein. Vissa räknar även de röda teerna till örtter, men vi på Téamo tycker att de på grund av sin vanliga förekomst förtjänar en egen kategori.

Publicerad den

Koffein i te

Beroende på i vilket sammanhang koffein förekommer så har det olika namn. Koffein förekommer exempelvis i kaffe och te, men också i guarana och choklad då det kallas guarain och teobromin, respektive. Koffeinet har dock samma kemiska sammansättning och samma egenskaper, oavsett namn och sammanhang. När koffein förekommer i samband med te kallas det för tein.

Ämnet koffein är vätskedrivande, motverkar trötthet tillfälligt och har en viss antibakteriell effekt. Olika tesorter (svart, grönt, rött/rooibos, vitt, gult och så vidare) innehåller olika mycket koffein. Alltifrån helt koffeinfritt (exempelvis rött te/rooibos) till svart te som innehåller mest koffein av de olika tesorterna. Vanligtvis brukar en kopp te innehålla 0-70 milligram koffein, vilket kan jämföras med vanligt starkt kaffe som innehåller 800 milligram.

Det framgår alltid vilken koffeinnivå (från koffeinfritt till låg, medel eller hög) våra Téamo-teer har på teernas etiketter och i beskrivningen av respektive te i teshopen.

 

Publicerad den

Namnet Téamo – var kommer det ifrån och hur uttalas det?

Var kommer namnet ”Téamo” ifrån?

Den korta förklaringen är att ”te amo” betyder ”jag älskar dig” på spanska. På spanska är ”te” dig och ”amo” jag älskar. Därtill heter drycken te ”té” på spanska. Om vi byter ut ”dig” mot ”te” blir det således ”jag älskar te”, fast på en hemmasnickrad spanska. ”Jag älskar te” översätts egentligen av Google translate till ”amo el té” eller ”me encanta el té”, men i stora drag tycker vi att det stämmer. Te är således en del av namnet och vår slogan är ju som bekant ”För teälskare”. Dessutom tycker vi att det låter bra.

Den långa förklaringen är att vi har tagit hänsyn till andra parametrar också. Framförallt har vi tagit hänsyn till vilka domännamn som fanns lediga med ”.se” som ändelse och minsta möjliga antal bokstäver för att vara lätt att komma ihåg. Domännamnet är faktiskt en faktor som man inte kan förbise när man startar ett nytt företag idag. Om man ska köpa loss ett domännamn som är upptaget kan det gå på tiotusentals eller hundratusentals kronor, om man har otur. Det är dessutom ganska tråkigt att lägga pengar på en sådan sak i ett tidigt skede, snarare än att lägga pengarna på andra delar av verksamheten.

Andra, mer mjuka och subjektiva, faktorer spelade in i vårt val av namn också. Exempelvis hur det får oss att känna och vad vi associerar med namnet. Sammantaget är detta anledningarna till att vi heter ”Téamo”.

Hur uttalas ”Téamo”?

Téamo uttalas som ”te-amo”. Te som i vanligt svenskt uttal på te och sedan amo som det spanska uttalet på amo, vilket i stort sett är det samma som det svenska, instinktiva, uttalet skulle vara av ”amo”. Namnet uttalas sedan med en flytande övergång mellan e:et och a:et och dras ihop till ”Téamo”, mycket likt hur spansktalande uttalar ”jag älskar dig” (alltså ”te amo”) snabbt.

Varför har vi en accent över e:et i Téamo?

Vi fick en utmärkt fråga av en kund som följde upp vårt senaste blogginlägg. I det inlägget förklarar vi att te stavas ”te”, och inte ”té”, enligt Svenska Akademiens ordlista. Följdfrågan blev då varför vi har ”é” och inte ”e” i vårt namn. Vi har gått igenom den bakomliggande orsaken lite grann i det översta stycket, men på spanska är den korrekta stavningen på te just ”té”. Dessutom kan ”Teamo” uttalas på många olika sätt, beroende på hur man väljer att läsa det, och vi ville betona ”te” i namnet. Med en accent över e:et hjälper vi läsaren lite på traven. ”Teamo” skulle kunna uttalas som ”team-o”, alltså att man läser det som ”team” och sedan ”o”. Vi vill såklart associeras med te och inte med team. I det här fallet prioriterade vi fonetik före svensk grammatik, helt enkelt.

Publicerad den

Hur stavas te – te eller the?

Téamo hur stavas te, te eller the?

Hur stavas te?

Det händer att man stöter på många olika stavningar av ”te” i det svenska språket. ”Te”, ”té”, ”the”, ”tea”, ”tee”, ”thé”, ”thee” eller ”thée” kan alla påträffas i vardaglig skrift, men hur stavas te egentligen? Det är inte helt lätt att navigera i den här stavningsdjungeln. Enligt Svenska Akademiens ordlista är dock endast en stavning korrekt, nämligen ”te”. Hoppas att det reder ut eventuella frågetecken en gång för alla!

Två ursprungliga namn för te; te och chai

Namnet ”te”, eller ”tea” som det heter på Engelska, kan spåras tillbaka till flertalet olika kinesiska uttalanden av det kinesiska ordet: 茶. Det finns två ursprungssätt att referera till te, nämligen ”te” och ”chai”. Te kommer ursprungligen från Kina för 4 500 år sedan. I början på kolonialtiden på 1500-talet var Portugal först med att handla med Kina och importera te till Europa. Det lokala ordet för te i Kina var då ”cha”, vilket portugiserna adopterade.

Namnet ”te” kommer till Europa

Lite senare började dock spanjorer och nederländare att handla med Fujian-provinsen under 1500- och 1600-talen och i den regionen uttalades te just ”te”. Med andra ord kan vi idag tacka spanjorerna och nederländarna för att ha spridit och etablerat namnet te i västvärlden. I Portugal och östra Europa benämns dock fortfarande te som olika varianter av ”cha”. Även tidigare portugisiska kolonier som Västafrika och några områden i Sydamerika använder sig av benämningen ”cha”. Därmed finns det en koppling till vilket namn för te ett land använder och deras historia av koloniserande eller av att bli kolonialiserat.

Dagens Chai-te

Dagens användning av ”chai” på Engelska och även på Svenska refererar till kryddade teer. Till kryddade teer brukar man räkna masala chai. Chai används som en förkortning av masala chai. På kinesiska betyder masala chai bara masala-te.

 

Om du, som vi, blir sugen på te av att läsa om det här så kan du alltid besöka vår tebutik! 🙂